Igričarstvo in e-šport postajata glavni vir zabave v Sloveniji

Igričarstvo in e-šport postajata glavni vir zabave v Sloveniji

Gašper Bakač | 19/05/2022 11:03
  • Kopirano v odložišče

Igričarstvo in e-šport postajata glavni vir zabave v Sloveniji

35 % mladih dnevno igra videoigre, 73 % pa jih spremlja, kako igre igrajo drugi, kaže najnovejša raziskava v Sloveniji, ki jo je izvedel Esport1 CEE. Raziskava, ki je vključevala 730 anketirancev, kaže, da je povprečen čas igranja več kot 3 ure na dan, vsak dan. Raziskava je reprezentativna za slovenski trg.

title

E-šport je mlada, a cvetoča industrija 21. stoletja in postaja glavni vir zabave novih generacij. Raziskava v Sloveniji, ki jo je izvedlo regionalno podjetje za e-šport Esport1 CEE, kaže, da 35 % mladih dnevno igra videoigre. 80 % od 730 anketiranih igra vsaj 2 uri na dan.

Najbolj priljubljene so strelske igre

Strelske igre so najbolj priljubljena kategorija med slovenskimi priložnostnimi in bolj zagretimi igralci, kot so Fortnite, VALORANT, CS:GO in Call of Duty. League of Legends je izjema med njimi. Večigralska spletna igra v bojni areni (Multiplayer Online Battle Arena), najbolj priljubljen e-športni naslov na svetu, je vzgojila kar nekaj slovenskih zvezdnikov: Mihael „Mikyx” Mehle, Tim „Nemesis” Lipovšek in Juš "Crownshot" Marušič so v preteklosti nastopali na najvišjem tekmovalnem nivoju v Evropi. Medtem ko so redni igralci osredotočeni na strelske igre, občasni igralci po navadi uživajo v simulacijah, pri čemer je nogometna simulacija FIFA prva na seznamu.

title

Video igre so alternativa televiziji in družbenim medijem

Občasni igralci preživijo približno eno uro na dan ob gledanju igričarske vsebine, medtem ko redni igralci navadno porabijo približno 1,5 ure za igranje iger in konzumiranje e-športnih vsebin. Najbolj priljubljena platforma za spremljanje e-športa v Sloveniji je YouTube, med najbolj strastnimi igričarji pa je priljubljen tudi Twitch. Gledanje e-športov in priložnostnih streamerjev prek pametnih telefonov je vse bolj priljubljeno, saj več kot 70 % rednih in strastnih igralcev iger dogajanje spremlja preko svojih mobilnih naprav.

title

Ko se sprašujemo o njihovi motivaciji, je ključni kazalnik zabava, ki predstavlja potencialno alternativo gledanju televizije ali brskanju po družbenih omrežjih.

title

Kaj pa ostale stvari?

V nasprotju s stereotipi, ki obkrožajo igričarje in e-športnike, se v Sloveniji 3 od 4 hardcore gamerjev redno ukvarja s fizičnim športom.

title

Raziskava kaže še, da sta, kot omenjeno že na začetku, igričarstvo in e-šport domena predvsem mlajših generacij. Kar 94% slovenskih igričarjev je starih do 40 let, od tega jih je 68% starih do 25 let. Zanimivo pa je, da starejših od 40 let ne najdemo ne med rednimi, ne med hardcore igričarji

title

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče