10 najbolj pričakovanih iger v letu 2023

10 najbolj pričakovanih iger v letu 2023

Nuša Klepec | 14/01/2023 22:09
  • Kopirano v odložišče

Izbire je veliko, zato smo zbrali 10 najboljših iger, ki jih že nestrpno pričakujemo v letu 2023.

Še eno leto in še eno 12-mesečno obdobje, v katerem se lahko kolektivno pritožujemo nad tem, da je iger preveč, v denarnicah pa premalo denarja in premalo ur, da bi jih igrali. Zato je verjetno najbolje, da začnete načrtovati, katerim igram želite dati prednost v letu 2023. Zbrali smo 10 največjih iger, ki bodo izšle v tem letu.

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy je fantazijsko-akcijska RPG igra odprtega sveta, ki vas popelje na raziskovanje čarovniškega sveta, predstavljenega v knjigah o Harryju Potterju. Prvič boste lahko doživeli Bradavičarko v 19. stoletju. Obiskovali boste lahko predavanja na Bradavičarki ter raziskovali lokacije kot so Prepovedani gozd, Prečna ulica in Meryascoveena. Z napredovanjem v igri se notranjost in zunanjost gradu vizualno spreminjata v skladu z letnimi časi. Vaš lik je študent, ki ima v rokah ključ do starodavne skrivnosti, ki grozi, da bo razdejala čarovniški svet. Med ustvarjanjem svojega lika si boste lahko izbrali dom, kateremu pripadate, in prilagodili glas, tip telesa in različne dodatke. Napredovanje skozi igro pa vam bo odklenilo nove uroke in nadgradnjo sposobnosti ter talentov. S Hogwarts Legacy boste lahko prevzeli nadzor nad dogajanjem in si ustvarili svojo pustolovščino v čarovniškem svetu.

Igra izide 10. februarja za PC, PlayStation 5, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox Series X/S in Xbox One.

Horizon Call of the Mountain

Za PlayStation VR2 morda še ni napovedanih veliko zanimivih iger, vendar je projekt v okviru uveljavljene in priljubljene franšize kot je Horizon, odličen začetek. Gre za akcijsko avanturo, ki se igra v prvoosebni perspektivi. V igri Call of the Mountain ne spremljamo glavne junakinje serije Aloy temveč Ryassa, ki vihti lok in poskuša preživeti v divjem Horizon svetu, v katerem se bori proti robotskim živalim. Čeprav je igra pretežno linearna, boste lahko raziskovali različne poti in se tako približevali svojemu cilju. Z napredovanjem boste odklenili dodatna orodja in opremo, s čimer boste bolj učinkoviti tako pri raziskovanju kot v boju. Poleg glavne zgodbe je na voljo tudi scenski način River Ride, ki vas popelje na voden ogled pokrajine v igri.

Call of the Mountain bo skupaj s konzolo PSVR2 izšla 22. februarja.

Starfield

Starfield je prihajajoča akcijska video RPG igra, ki jo je razvil Bethesda Game Studios, znan po franšizah The Elder Scrolls in Fallout. To je njihov prvi novi fantazijski svet v zadnjih 25. letih. Medtem ko igre iz serije Elder Scrolls raziskujejo fantazijski svet, Fallout pa post-apokaliptično življenje, se bo Starfield, kot namiguje ime, odvijal v vesolju. Omogočeno bo potovanje med planeti, ki bodo naključno generirani, podobno kot pri igri No Man's Sky. Torej gre za klasično igro odprtega sveta, kot smo jih od razvijalca že navajeni. Upamo lahko, da bodo pustolovščine in raziskovanje po teh planetih sicer manj ponavljajoče in bolj bogate v zgodbi. Ustvarite si lahko svoj lik in prilagodite videz svoje ladje ter jo nadgradite. Za razliko od prejšnjih Bethesdinih iger bo dodanih tudi več možnosti dialogov.

Starfield bo izšel v prvi polovici leta 2023 ekskluzivno za Xbox Series X/S in PC.

The Legend Of Zelda: Tears Of The Kingdom

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom deluje kot drugi del igre The Legend of Zelda: Breath of the Wild, ki je ena izmed najbolj priznanih ter priljubljenih iger tega desetletja. Sicer ni znano veliko informacij, Nintendo je namreč objavil le nekaj napovednikov, a ljubitelji njenega predhodnika si že izmišljujejo in debatirajo razne teorije o tem, kaj bo prinesel tanovi naslov. Vsekakor pa ima igra težko nalogo, saj se mora izkazati in doseči velika pričakovanja.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom izide 12. maja 2023 na Switchu.

Wolf Among Us 2

Prvi The Wolf Among Us je izšel leta 2013, torej je njegov naslednik razumljivo zelo pričakovan. Interaktivna zgodba prebudi v življenje priljubljene like iz DC stripa Fables. Glavni karakter Bigby, »veliki hudobni volk« in šerif mesta Fabletown, se poda še v eno detektivsko uganko v deželi, kjer ni srečnih koncev. Kot je značilno za Telltale igre bo na prvo mesto postavljena zgodba, v kateri lahko izbirate med različnimi dialogi in odločitvami, ki lahko spremenijo konec vaše temne pravljice.

Wolf Among us 2 bo izšel to leto po posameznih epizodah.

Diablo IV

Več kot desetletje je minilo od zadnje Diablo igre, v vmesnem času pa se je zgodil le Diablo Immortal z vsemi svojimi polemikami. Toda Diablo IV končno v veliki meri vrača kooperativni slog akcijskih RPG iger, značilnih za serijo. Tisti, ki iščete tradicionalno Diablo izkušnjo, boste to tudi našli, hkrati pa igra vseeno prinaša nekaj ključnih novosti kot je struktura odprtega sveta in vključitev novih tekmovalnih načinov poleg običajnega dungeon-crawlinga. Pri oblikovanju svojega lika boste lahko izbirali med 5 klasami: Barbarian, Druid, Necromancer, Rogue in Sorcerer. Eksperimentirali boste lahko z obsežno paleto opreme ter skrbno izbirali svoje talente in sposobnosti, da postanete nepremagljivi v boju s temo.

Igra bo izšla 6. junija za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One in Xbox Series X/S.

Final Fantasy XVI

Final Fantasy VII Rebirth se vrača v preteklost, Final Fantasy XVI pa s povsem novim delom antološke serije vzpostavlja novo oporišče za prihodnost. Igra se odvija v svetu Valisthee in spremlja Clive-a, telesnega stražarja svojega mlajšega brata Joshue, ki je v vrsti, da postane veliki vladar Grand Duchy of Rosaria. Sledi najbolj akcijska igra v seriji, bolj temačno fantazijsko okolje in očitno tudi več... seksualnosti. Boj predstavlja kombinacijo meele in magic napadov ter sposobnosti izmikanja. Tekom igre se Clive spopade z različnimi priklicanimi pošastmi, imenovanimi Eikoni, katerih bitke imajo posebne mehanike, ki jih mora igralec usvojiti. Igra ima dva načina igranja: Story, ki poskrbi za lažje bojevanje in močnejši lik, ter Normal, ki predstavlja večji izziv.

Final Fantasy XVI bo za Playstation 5 izšla 22. junija.

Lies of P

Če tako kot mnogi drugi hrepenite po nečem, kar bi potešilo vaše hrepenenje po pravi Soulsborne izkušnji že vse odkar je leta 2015 izšla igra Bloodborne, ki nato nikoli ni dobila svojega nadaljevanja ali posodobitve, je igra Lies of P morda prava izbira za vas. Gre za temačno priredbo Pinocchia, ki se odvija v svetu Belle Époque. Vaša naloga je, da vodite Pinocchia na njegovem neusmiljenem potovanju, da postane človek. Pri tem ne pričakujte nobene pomoči in ne zaupajte nikomur. Če želite postati človek, morate vedno lagati drugim. Vaše odločitve bodo vplivale na to, kako se bo zgodba končala. Čeprav je bila igra večkrat primerjana z Bloodborne, se zdi, da precej holistično črpa iz FromSoftware kataloga. To se kaže v obliki mehanik, kot je grappling hook, ki spominja na Sekiro: Shadows Die Twice in zahtevno gibanje, ki je bolj podobno Dark Souls kot Bloodborne.

Lies of P bo izšla za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One in Xbox Series X/S.

Assassin’s Creed Mirage

Assassin’s Creed Mirage je prva nova igra v seriji po Assassin’s Creed Valhalla iz leta 2020, ki naj bi bila najprej mišljena kot DLC, nato pa se je razvila v samostojno igro. Ubisoft so jo opisali kot vrnitev k bolj osredotočenemu formatu, ki je opredeljeval serijo, preden je prešla na mehaniko v slogu RPG in večje odprte svetove v zadnjih naslovih. V njej boste prevzeli vlogo Basima, ki je v Valhalli debitiral kot dokaj skrivnosten stranski lik, a je ob koncu igre dobil veliko pomembnejšo vlogo. Mirage bo služil kot zgodba o njegovem izvoru in morda dopolnil nove zgodbe, ki bi lahko prišle v poštev v naslednjih igrah. Raziskovali boste živahno mesto in odkrivali skrivnosti štirih edinstvenih okrožij, od industrijskega Karkha do bujnih vrtov Round City-ja. Igra obljublja tudi največji izbor orodij do sedaj in zbiranje pogodb ter odkrivanje sledi z bolj nazornimi napadi tarč kot kdajkoli prej.

Igra bo izšla za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S in Amazonovi storitvi za pretakanje Luna.

Spiderman 2

V tej akcijsko-avanturni igra razvijalca Insomniac bosta najbolj priljubljena Spidermana Peter Parker in Miles Morales končno združila moči. Pričakujete lahko tudi nekaj starih herojev in zlobnežev, kot je Venom. Bill Rosemann, kreativni direktor studija Marvel, je namignil, da bo ton igre nekoliko temnejši.

Igra bo izšla v jeseni.

 

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče