10 navad za hitrejše vzpenjanje po soloQ lestvici

10 navad za hitrejše vzpenjanje po soloQ lestvici

Nuša Klepec | 26/02/2023 20:00
  • Kopirano v odložišče

Naj gre za League of Legends ali Valorant – soloQ je lahko pravi čustveni vrtiljak in marsikateremu igralcu predstavlja trn v peti. Za vas smo raziskali 10 navad, s katerimi bo soloQ prijetnejša in predvsem učinkovitejša izkušnja.

Ne glede na to, ali igrate League of Legends, Valorant, Overwatch ali Rocket League, soloQ v večini iger predstavlja vrtiljak emocij, na katerem se igralci veselijo, ko napredujejo v rankih, zmagujejo clutch situacije in nadvladujejo svoje nasprotnike, a še pogosteje si lomijo živce, obupujejo in dvomijo v svoje sposobnosti. Ker množično pritoževanje nad soloQ sistemom do sedaj še nikomur ni pomagalo, vam ostaneta dve možnosti – lahko se odločite, da soloQ pač ne boste igrali, ali pa ga sprejmete takšnega kot je in skušate s svojimi navadami iz njega potegniti kar največ za svoj napredek. Za tiste, ki se boste odločili za slednje, smo pripravili 10 navad za hitrejše in učinkovitejše vzpenjanje po soloq lestvici.

1) Igrajte 3-4 močne heroje

Za vzpenjanje po lestvici vam ni potrebno obvladati 10 različnih likov. Težje je dobro igrati 10 likov kot pa se osredotočiti na nekaj najljubših in jih popolnoma obvladati. Izberite tri do štiri heroje, ki so trenutno v meti, in se jih držite. Ko se zgodi večja sprememba mete, naredite ponovno oceno in po potrebi izberite nove like, ki jih boste naštudirali do potankosti.

2) Mute all & disable all-chat

V večini iger se klepet znotraj gre ne uporablja učinkovito - ravno nasprotno, njegova uporaba pogosteje rezultira v pomankanju pozornosti in posledično izgubi igre. Vsak trenutek, ki ga posvetite pregovarjanju z vašimi soigralci (ali nasprotniki), izgubljate dragocen čas, ki bi ga lahko posvetili temu, kaj bo vaš naslednji korak v igri. Zakaj bi se sploh pogovarjali s svojimi nasprotniki? Večino časa vas bodo poskušali ujeziti ter si s tem pridobiti prednost v igri, in vsakič, ko se z njimi zapletete v prepir, povečujete njihove možnosti za zmago.

V League of Legends je uporaba pingov popolnoma dovolj za komunikacijo z igralci, v igrah, ki omogočajo glasovni klepet, pa je najbolj učinkovita kombinacija glasovnega klepeta in pingov.
Za tiste, ki ste še posebej občutljivi na to, kaj vaši soigralci ali nasprotniki pišejo v igri, je priporočljivo, da kar takoj onemogočite klepet, utišate igralce, ki vas motijo, ter s tem ohranite pozornost in si prihranite glavobol.

title

3) Igrajte v blokih

Igranje v blokih, v katerem odigrate določeno število iger, pripomore k večji konsistentnosti. Dolžino igralnega bloka si določite na podlagi tega, koliko iger zmorete igrati osredotočeno in motivirano. Pri večini igralcev bo to nekje od 3 do 4 igre v bloku. Pri tem je pomembno, da konsistentno igrate število iger, ki ste si ga določili – ne več, ne manj. Na tak način izničite učinek niza porazov ali niza zmag, kar prispeva k večji konsistentnosti.

4) Upoštevajte pravilo 30-30-40

Tudi če ste najboljši igralec na svetu, boste izgubili približno tretjino svojih iger. Razlog za te igre so lahko napake soigralcev, AFK-ji, smurfi na strani nasprotnikov ali dejstvo, da so vaši nasprotniki enostavno toliko boljši. To so igre, ki so izven vaše kontrole, zato se nima smisla ukvarjati z njimi, saj vas bodo spravile v slabo voljo in porabile vašo mentalno energijo. Drugih 30% predstavljajo igre, ki jih boste zmagali ‘zastonj’, saj vas bodo carryjali vaši soigralci, morda boste imeli smurfa v ekipi ali pa bo na strani vaših nasprotnikov nekdo predčasno zapustil igro.

Kaj je torej s preostalimi 40%? Pravilno ste uganili – to so igre, v katerih šteje to, kako dobro igrate in kakšne odločitve sprejemate. V teh igrah imate popolno kontrolo in jih lahko vedno zmagate, če boste odigrali pravilno in brez napak. To so igre, kamor je dobro usmerjati vašo pozornost - iz njih se lahko največ naučite in najhitreje napredujete po lestvici.

5) V vsaki igri se potrudite 100%

Ko začnete z igro, ne morete vedeti, za kateri delež pravila 30-30-40 gre. Edini način, da maksimalno izkoristite 40% je, da ste osredotočeni in fokusirani v čisto vsaki igri. Tako boste dejansko naredili razliko v tistih 40% iger, kjer vaša predstava šteje. Ker je seveda nemogoče fokusirano igrati 10 iger na dan, je pomembno, da najdete svoje optimalno število iger, da jih boste še lahko igrali v polni prisotnosti in osredotočeno. Tukaj velja pravilo manj je več – veliko bolj učinkovito za vzpenjanje po lestvici je igrati manj iger, v katerih date 100% od sebe, kot pa nizati igro za igro, v katerih igrate na avtopilotu.

6) Ne začenjajte z željo

Ni dovolj, da v soloQ vstopite z željo po zmagi. V igro se je potrebno podati s ciljem v mislih in se nanjo pripraviti. Vnaprej razmislite o tem, katere heroje boste izbrali, na kaj želite biti pozorni in kakšen je vaš cilj. Ko se igra nalaga, je odličen čas za to, da razmislite, na kakšen način želite začeti igro – kako boste odigrali prvo rundo ali kako bo potekalo prvih nekaj minut igre. Razmislite o tem, kaj so močne točke vaše ekipe in kaj so šibke točke nasprotnikov, ki jih boste lahko izkoristili. Na tak način se miselno aktivirate in povečate verjetnost, da si boste pridobili prednost v začetnem delu igre.

7) Umaknite moteče dejavnike

Moteči dejavniki predstavljajo veliko oviro pri napredku, čeprav se tega morda ne zavedate. Če ste eden tistih igralcev, ki med igranjem uporabljajo telefon, na hitro pogledajo na družbena omrežja ali istočasno na drugem monitorju spremljajo Twitch, je velika verjetnost, da večino svojih iger odigrate na avtopilotu, kar predstavlja večjo verjetnost, da boste naredili napako ali zamudili kakšno pomembno priložnost. Za polno osredotočenost v igri je pomembno, da umaknete vse moteče dejavnike – zaprete zavihke, ugasnete drug monitor in umaknete telefon, saj je čas, ko čakate na respawn, recall ali novo rundo zelo dragocen za razmislek o tem, kaj bo vaš naslednji korak ali za predajo informacij svojim soigralcem.

title

8) Prepoznajte dejavnike, ki jih lahko kontrolirate

V igri vedno obstajajo dejavniki, ki so izven vaše kontrole (kaj delajo vaši soigralci in nasprotniki) ter dejavniki, ki jih lahko kontrolirate (kako igrate vi). Vi ste edina oseba, ki je 100% v vaši kontroli – vaše vedenje, komunikacija in odločitve, ki jih boste sprejeli. Kadarkoli skušate spremeniti ali vplivati na druge ljudi, izgubljate dragocen čas in energijo, ki bi jo lahko usmerili nase in dejansko naredili pomembno razliko. Ne morete spremeniti vaših soigralcev, lahko pa spremenite svoj odziv nanje. Naučite se sprejeti stvari, ki jih ne morete spremeniti in se osredotočite na tisto, kar je znotraj vaše kontrole.

9) Resetirajte svoja čustva

Verjetno smo se že vsi znašli v situaciji, da smo po izgubljeni igri jezno kliknili na ‘queue again’, kar je vodilo do še daljšega niza porazov. Z omejitvijo klepeta in osredotočanjem na dejavnike, ki jih lahko kontrolirate, boste že veliko naredili za ohranjanje svojega dobrega počutja. Če se vam kljub temu zgodi, da se v igri razburite, razjezite ali razžalostite, je pomembno, da najdete način, kako ta neprijetna čustva uravnavati. Najpomembnejše pravilo je, da z igranjem ne nadaljujete, če opazite, da ste razdraženi. Prav lahko se vam zgodi, da boste zaradi čustvene vznemirjenosti v naslednji igri igrali manj osredotočeno in preveč agresivno ali pa boste delali več napak, kar lahko vodi do ponovne slabe igre in še poslabša vaše počutje. Kakor hitro opazite, da ste vznemirjeni, se odmaknite od igre in naredite krajši premor, še najraje stran od igralne naprave, ter se resetirajte, preden se vrnete k ponovnemu igranju.

10) Naredite refleksijo – zakaj igrate soloQ?

Če vam soloQ pogosto povzroča sive lase ali vas nenehno spravlja v slabo voljo, se je dobro vprašati, s kakšnim namenom sploh igrate določeno igro. S kakšnim namenom igrate soloQ?

Če igrate z namenom zabave, soloQ pa vam prinaša ravno nasprotno, potem je morda čas, da razmislite o alternativi – začnete igrati kakšen drug način igranja, igrate skupaj s prijatelji ali da morda izberete kakšno drugo, manj tekmovalno igro. Če je vaš namen zabava, soloQ pa vam tega ne prinaša, potem se je dobro vprašati, kakšen smisel ima vztrajati.

Če je vaš namen napredek v igri in vzpenjanje po lestvici, potem sprejmite, da to ni nujno vedno zabavno. V tem primeru morate na igro gledati z drugačnimi očmi, iskati načine, kako se izboljšati, razviti dobre navade in se v vsaki igri truditi, da dosežete svoj cilj. Pri tem ne pozabite, da je plezanje po soloQ lestvici maraton in ne šprint – vaš proces napredovanja se bo pokazal na dolgi rok ter ne v tem, koliko ste napredovali ali padli v posameznem dnevu.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče