Letošnje svetovno prvenstvo v e-športih bo v mestu Iași na vzhodu Romunije

Letošnje svetovno prvenstvo v e-športih bo v mestu Iași na vzhodu Romunije

Goran Kužet | 16/03/2023 15:29
  • Kopirano v odložišče

Letošnje svetovno prvenstvo v e-športih bo v mestu Iași na vzhodu Romunije

IeSF (mednarodna e-športna zveza) bo tudi letos gostila svetovno prvenstvo v e-športih in sicer bo to v mestu Iași v Romuniji. Torej letos ne bo izgovorov, da je svetovno na drugi strani sveta, da ga ne bi obiskali. Lansko leto je Slovenijo na Baliju zastopal reprezentant v e-footballu in ekipa mobile legends.

Letos pa se je EŠZS (e-športna zveza Slovenije) odločila, da prijavijo za svetovno prvenstvo ekipo CS:GO in pa znova predstavnika v e-footballu. Kdo nas bo zastopal v regijskih kvalifikacij za nastop na svetovnem v CS:GO že vemo in sicer so to aktualni državni prvaki Contentplanet.

Kvalifikacije v e-footballu za mesto, ki vodi direktno na svetovno prvenstvo pa se bodo izvedle 26. marca. Če si dober v tej športni simulaciji se še vedno lahko prijaviš in se boriš za mesto ki te bo peljalo v Romunijo.

Romunija bo svetovno prvenstvo v e-športu gostila med 24. avgustom in 4. septembrom 2023. Na tekmovanju, ki ga organizira IeSF, se pričakuje največ igralcev, kar se jih je kadarkoli zbralo na svetovnih prvenstvih v e-športu. Igralci se bodo v sedmih tekmovanjih potegovali za naslov svetovnih prvakov, posamezno ali ekipno.

"Uspelo nam je pripeljati to prestižno tekmovanje in Iași spremeniti v mednarodno prestolnico e-športa, na kar smo zelo ponosni. Mednarodne organizacije s tem ponovno potrjujejo dejstvo, da je mesto Iași v Romuniji pomembno digitalno središče na svetovnem zemljevidu, na kar opozarja tudi razvoj številnih prestižnih mednarodnih podjetij v tem mestu, pa tudi številnih lokalnih blagovnih znamk z močnim mednarodnim odtisom," je povedal Daniel Juravle, podžupan občine Iași v Romuniji.

Svetovno prvenstvo v e-športu 2023 bo potekalo v okviru digitalnega prestola, ki bo prinesel digitalno zabavo v vseh oblikah, od multimedijskih odrov in vrhunskih glasbenikov do impresivnih projekcij na palači kulture v Iaşiju ter cosplay parad s kostumi filmskih junakov in junakov videoiger. Pričakuje se, da se bo dogodka udeležilo več kot 20.000 ljubiteljev e-športa in več kot 50.000 ljubiteljev glasbe. Svetovno občinstvo, ki bo tekmovanje spremljalo prek spleta, naj bi po ocenah štelo več kot 30 milijonov ljudi.

Več kot 700 igralcev iz več kot 120 držav se bo na štirih velikih odrih pomerilo v šestih trenutno najbolj tekmovalnih igrah - Counter Strike: Global-Offensive, Dota 2, eFootball, Tekken, Mobile Legends in PUBG Mobile.

Tudi letos pa bo na sporedu žensko svetovno prvenstvo v igri Counter Strike: Global-Offensive.

"IeSF si nenehno prizadeva za vključevanje in raznolikost v športu. Ženske ekipe so bistveni del svetovnega prvenstva v e-športu, zato smo navdušeni nad prihajajočimi ženskimi tekmovanji. Trenutno najdragocenejša igralka CS:GO na svetu je Ana Dumbravă, ki prihaja iz Moldavije, nedaleč od Iașija, zato sem prepričan, da bo navdih in odskočna deska za ženske ekipe po vsem svetu, ki se bodo pridružile tekmovanju in zastopale eno od več kot 120 držav," pravi Vlad Marinescu, predsednik IESF.

Skupna vrednost nagrad znaša 500.000 evrov, kar je največji nagradni sklad na svetovnem prvenstvu doslej. Trenutno potekajo nacionalna tekmovanja, ki za vsako posamezno tekmo določajo sestavo ekip, ki se bodo udeležile regionalnih turnirjev, ki bodo potekali maja in junija.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče