Odlični uspehi slovenskih e-športnikov v preteklih tednih

Odlični uspehi slovenskih e-športnikov v preteklih tednih

Tomo Pejanović Nosaka | 18/05/2023 10:46
  • Kopirano v odložišče

Odlični uspehi slovenskih e-športnikov v preteklih tednih

Zadnji meseci so za slovenske e-športnike zelo uspešni, saj imamo kar nekaj vidnih rezultatov in nastopov, od TaySon-a in League of Legends igralcev do dveh Valorantovcev, ki uspešno zastopata slovensko zastavo na regionalnih tekmovanjih.

 

Proti koncu aprila je svoj epilog dobila spomladanska sezona LEC 2023, na kateri je odlično nastopala ekipa Team BDS z našim Jušom »Crownie« Marušičem. Slednji so skupinski del končali na prvem mestu, nato pa se uvrstili vse do finala, kjer pa jih je kljub vodstvu naposled dotolkel MAD Lions. Drugo mesto na najprestižnejšem League of Legends tekmovanju v Evropi je vsekakor hvale vredno, kljub temu pa boli, ko vodiš z 2 proti 0 in nato izgubiš z rezultatom 2 proti 3, s tem pa so nori levi Crownie-ju in njegovi ekipi iz rok izpulili nastop na MSI 2023. A francoska organizacija je v zelo kratkem času z enako igralsko zasedbo naredila ogromen korak naprej in bo v poletni sezoni bržkone želela osvojiti zlato, ki jim je spomladi ušlo.

A tudi G2 Esports z Mihaelom »Mikyx« Mehletom bo želel znova dokazati, da so najboljši na stari celini. Po zmagi zimske sezone so spomladi končali LEC sezono na nehvaležnem četrtem mestu, a so se na nedavnem MSI 2023 oddolžili, saj so se odrezali najboljše izmed vseh zahodnih predstavnikov, saj so bila edina ne-azijska ekipa, ki je azijski konkurenci vzela kakšno igro. G2 je MSI 2023 končal na 5-6. mestu, skupaj z ameriško ekipo Cloud9, in čeprav nismo videli dvoboja med tema dvema ekipama, so Miky in soigralci tekom tekmovanja pokazali boljšo formo.

V odlični formi pa je tudi Tai »TaySon« Starčič, najuspešnejši slovenski Fortnite igralec, ki je marca zmagal prvi letošnji FNCS Major, prejšnji konec tedna pa končal FNCS 2023 - Major 2: Europe na odličnem drugem mestu. S soigralcem Andreyjem »Merstach« Piratovom sta znova dokazala, da sodita v sam vrh tekmovalne Fortnite scene. Nase pa sta na FNCS Major 2 opozorila tudi dva mlada in nadobudna slovenska igralca, T3enyy in Misha, ki sta končala na 37. mestu, kar je vsekakor dober dosežek in spodbuden začetek profesionalne kariere.

V igri VALORANT pa smo bili priča zelo ugodnemu razpletu v obeh ligah, kjer imamo svoja zastopnika. Pomnimo, da smo še pred nekaj časa pisali o usodnih porazih Alena »al1en« Pašića in njegove ekipe EGN Esports, ki tekmuje v portugalski ligi. V tistem trenutku so zaostajali za dve zmagi, a izmed treh ekip, ki so se borile za končnico, je bil pred njimi najlažji spored, in po odličnih predstavah in z nekaj sreče je EGN z našim al1enom dokazal, da navkljub slabšemu začetku sezone sodi v končnico. S prepričljivimi zmagami nad neposrednim konkurentom Impulse Gaming Warriors in šibkim Team Vikings ter dvema porazoma obeh drugih ekip so končali redni del na četrtem mestu, ki pelje v končnico.

 

al1en in EGN Esports bodo odigrali prvi krog končnice proti Ex0Tik Gaming v soboto, 20. maja, ob 20:00 uri, in poraz bi pomenil konec sezone, zmaga pa nadaljevanje tekmovanja in uvrstitev med najboljše tri.

V naši regiji VALORANT Challengers East: Surge pa je svojo moč pokazal slovenski Diamant Esports s Tilnom »Grmekista« Grmekom. Po zmagi nad ekipo TBD, za katero igra tudi bivši igralec Diamantov, Srb Jovan "tatzuki" Milovanović, so si zagotovili drugo mesto v rednem delu sezone, kar jih pelje neposredno na Final Four. Tam bodo Grmek in soigralca čakali na svojega nasprotnika, ki bo znan v ponedeljek, 22. maja. Diamanti so po menjavi dveh igralcev med prvo in drugo sezono pokazali nov obraz in bili kar nekaj časa nepremagani ter držali prvo mesto na lestvici. Po rahlem padcu forme in internetnih težavah Ivana »Prti« Eraka so trenutno pri petih porazih in dvanajstih zmagah, kar je dovolj za zagotovljeno drugo mesto. V soboto, 20. maja, jih čaka še zadnja tekma ligaškega dela, ko bodo igrali proti GoNext, a za Diamante ta igra nima večjega pomena. Po drugi strani pa bo GoNext ciljal na zmago, saj si zaenkrat še niso zagotovili končnice, čeprav jim kaže dobro.

 

Diamanti in Grmek bodo odigrali prvo tekmo končnice 7. junija, zaenkrat pa še ni povsem znano, če bo to res potekalo na obljubljenem LAN dogodku na Poljskem, ali pa bo potekalo preko spleta.

Za konec pa še vest o Maticu »Starbuck« Dejaku, najboljšemu slovenskemu WarCraft3 igralcu, ki je trenutno na 16. mestu po sistemu rangiranja Elo. Konec aprila je na svojem twitter računu objavil, da po dveh letih zapušča nemško organizacijo Playing Ducks, po pogovoru pa nam je povedal, da bodo v kratkem objavili nov večji projekt, katerega del bo tudi Dejak.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče