5 iger, ki jih moraš igrati, če ti je všeč Baldur’s Gate 3

5 iger, ki jih moraš igrati, če ti je všeč Baldur’s Gate 3

Alja Šavle | 28/11/2023 13:10
  • Kopirano v odložišče

5 iger, ki jih moraš igrati, če ti je všeč Baldur’s Gate 3

Nobena skrivnost ni, da je Baldur's Gate 3 najboljši kandidat za igro leta 2023. In to z dobrim razlogom. Igra Baldur's Gate 3 je lastnoročno obudila umirajoči žanr in ga izstrelila v mainstream.

Če ste se pred kratkim zaljubili v klasične igre igranja vlog s kockami, poteznim bojevanjem ali zdravo mero hoje in govorjenja, vas bo današnji seznam iger razveselil. Čeprav danes CRPG igre (računalniške igre igranja vlog) niso več moderne, obstaja cela knjižnica starejših biserov, h katerim se lahko vrnete. Tukaj je 5 najboljših iger RPG, ki bi jih moral igrati vsak ljubitelj igre Baldur's Gate 3.

Divinity: Original Sin 2
Preden je studio Larian z igro Baldur's Gate 3 prodrl v mainstream, je razvijalec že delal na podobnem naslovu, v katerem je uporabil veliko svojih značilnih konceptov, vendar v bistveno manjšem obsegu.

Razen estetskih razlik in drugačnega okolja sta si obe igri precej podobni. Divinity: Original Sin 2 ima robusten sistem ustvarjanja in prilagajanja likov, podobno izpopolnjeno zgodbo, ki se razvija z odločitvami igralcev, in enak poudarek na iskanju lastnih rešitev za različne težave. Z drugimi besedami, to je igra, zaradi katere je Baldur's Gate 3 lahko postal to, kar je.

Dragon Age: Origins
Larianov Astarion ni bil prvi pohotni belolasi vilinec v fantazijski zgodbi. V igrah Dragon Age podjetja BioWare lahko najdemo kar dva njemu podobna lika, kar je odlična novica za vse, ki iščejo še več take vsebine.

Podobno kot sodobne Assassin's Creed igre, tudi serija Dragon Age trpi zaradi krize identitete. Obe franšizi sta se tako oddaljili od svojega bistva, da ljubitelji izvirnikov ne morejo igrati njunih najnovejših naslovov in obratno. Na srečo prvi naslov v seriji, Dragon Age: Origins, ohranja bistvo CRPG-jev in žanrsko podobnega Baldur's Gata, ki ga je pred Larianom razvijal nihče drug kot BioWare.

Z obsežno podporo skupnosti modifikatorjev in veliko vsebine DLC vas bo ta dragulj zabaval še nekaj časa. Origins še danes velja za enega od stebrov žanra iger igranja vlog, zato bi si naredili krivico, če ga ne bi poskusili.

Wasteland 3
Pred Falloutom je bila Wasteland de facto postapokaliptična CRPG igra. Toda medtem ko se je Fallout sčasoma preusmeril iz CRPG v navaden RPG, Wasteland ni nikoli opustil svojih poteznih korenin.

V igri Wasteland 3 imajo igralci en sam cilj: pridobiti pomoč vojskovodje, ki nadzoruje zamrznjeno pustinjo Kolorada. Kako se bodo tega lotili, pa je odvisno od njih samih. Liki in dialogi so neverjetno dobro napisani, sama zgodba pa je polna intrig, dodelanih protagonistov in antagonistov ter prepričljivih odločitev, zaradi katerih se bodo igralci radi vračali v njen svet.

Disco Elysium
Disco Elysium je drugačen od večine CRPG iger. Pravzaprav je drugačna od vseh drugih iger, ki ste jih morda igrali. Prvič, igra nima nobenega boja. Namesto tega igralci prevzamejo vlogo detektiva z amnezijo, ki poskuša razrešiti umor s starim dobrim preiskovalnim delom. Kar mu ne gre najbolje, ker se ne spomni niti tega, kdo je.

Pripoved in dialog občasno prekinejo preverjanja spretnosti, ki ne glede na uspešnost predstavljajo priložnost za razvoj lika. Podobno kot Undertale je igra neverjetno samozavedna in namerno razvita, da bi se poigrala z igralci. Če ste na primer tip, ki minmaxa določene statistike, boste hitro spoznali, da lahko prevelika naložba v eno sposobnost povzroči nepričakovane in nenavadne stranske učinke. V celoti gledano se igra Disco Elysium odvija kot čudovit narkotični trip, kjer ne morete zaupati ničemur, kar vidite, slišite ali čutite.

Pillars of Eternity
Podjetje Obsidian Entertainment je že dolgo časa mojster žanra RPG z uspešnicami, kot sta Star Wars: Knights of the Old Republic II in Fallout: New Vegas. Razvijalec je v srednjeveški fantazijski svet zares vstopil šele s temačno fantazijsko igro Pillars of Eternity, ki poleg izvirne zgodbe prinaša tudi čisto svoj sistem kock D100.

Igra deluje kot izpopolnjena različica ikoničnih iger Icewind Dale ali Baldur's Gate. Bitke so taktične in potekajo v realnem času, vendar lahko igralci dogajanje tudi kadar koli ustavijo. Odprti svet igralcem omogoča, da sami izbirajo, kako se bodo lotili svoje pustolovščine in ponuja številne alternative za razvoj likov in zgodbe.

Čeprav igra Pillars of Eternity ne poskuša narediti ničesar novega, je v času izida leta 2015 v igričarski industriji ponovno obudila zanimanje za CRPG-je, kar nam je nenazadnje prineslo igre, kot sta Larianova Divinity: Original Sin II in Baldur's Gate 3.

Prihodnost za ljubitelje CRPG iger se zdi svetla, a medtem ko čakamo na naslednji veliki naslov, se ozrimo nazaj in ponovno preigrajmo uspešnice, ki so omogočile današnjo renesanso tega žanra.

 

Vir.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče