7 zanimivosti, ki jih še ne poznaš o seriji iger GTA

7 zanimivosti, ki jih še ne poznaš o seriji iger GTA

Alja Šavle | 02/12/2023 10:14
  • Kopirano v odložišče

7 zanimivosti, ki jih še ne poznaš o seriji iger GTA

Ameriško podjetje Rockstar Games je izdalo prvo videoigro Grand Theft Auto (GTA) leta 1997 za konzole in osebne računalnike. Po več kot 25 letih je GTA še vedno kralj odprtosvetnih iger igranja vlog.

Po izjemno priljubljenem prvem naslovu igre Grand Theft Auto so nastala številna nadaljevanja in razširitve, vključno s klasiko Grand Theft Auto: Vice City (2002), osvežujočo Grand Theft Auto: San Andreas (2004), kritiško hvaljeno Grand Theft Auto IV (2008) in najbolj priljubljeno igro v seriji Grand Theft Auto V (2013). Trenutno šteje franšiza sedemnajst iger, vključno z naslovom za več igralcev ter dvema razširitvama za izvirno igro in dvema razširitvama za GTA IV.

Pri tako plodni seriji je iztočnic za debato veliko, zato se bomo danes osredotočili na nekaj zanimivosti serije iger GTA, ki jih morda še ne poznate.


1. Pri ustvarjanju igre GTA 5 so sodelovali resnični člani tolpe

Igre Grand Theft Auto so bile pogosto pohvaljene zaradi obširnega raziskovanja in predanosti podrobnostim, ki so bile vložene v oblikovanje njihovih svetov. In kadar govorimo o igralski zasedbi igre GTA 5, je Rockstar močno presegel pričakovanja igričarjev.

Kot je razkrila čikaška radijska postaja WGN (vir Polygon), so razvijalci najeli resnične člane tolp, da bi posodili svoj glas nekaterim stranskim likom v igri. Razvijalci naj bi članom tolpe tudi pogosto dovolili, da sami popravijo scenarij ali predlagano besedilo, da zveni bolj avtentično.

2. Franklinov igralec iz igre GTA 5 je bratranec igralca lika C.J. iz igre GTA: San Andreas

V intervjujih leta 2013 s Shawnom Fontenom, ki je v igri GTA 5 posodil glas Franklinu, se je izkazalo, da je v resničnem življenju bratranec Younga Maylaya (vir IGN). Maylay, s pravim imenom Christopher Bellard, je v priljubljeni igri GTA: San Andreas nekaj let pred tem igral protagonista C.J. Oba lika sta nastopala v izmišljenem mestu Los Santos, tako Maylay kot Fonteno pa sta v resničnem življenju raperja in igralca.

3. Vsa mesta iz GTA iger je mogoče najti v igri GTA 1

Vsaka igra GTA se odvija samo v enem mestu, ki ga igralci lahko svobodno raziskujejo njegove. GTA III in IV se, a primer, dogajata v Liberty Cityju, medtem ko imata GTA: San Andreas in GTA: Vice City svoje mesto zapisano v naslovu. Vsa tri mesta so pravzaprav vključena v prvo igro GTA, a zaradi omejitev takratne strojne opreme niso pretirano velika.

4. Igra GTA 2 ima tudi igrani film

V času, ko grafični elementi niso bili videti tako dobro kot danes, so se razvijalci pogosto odločali za snemanje predposnetih scen v živo. Rockstar je to storil za GTA 2.

Igra je bila razvita z osemminutnim kratkim filmom, ki je bil zasnovan kot uvodna sekvenca za igro. Film je bil posnet v New York in spremlja lika Clauda Speeda, ki za več kriminalnih združb opravlja posle v mestu, dokler ga usoda ne dohiti in ga ubije morilec ene izmed tolp, ki jih je oropal.

5. GTA 1 je (trenutno) edina igra GTA z ženskami v glavni vlogi

Če ne štejemo igre GTA Online, nobena igra GTA ne pripoveduje svoje zgodbe z ženske perspektive. Sicer se govori, da bo GTA VI imel tudi žensko junakinjo, a do uradnega napovednika ni še nič potrjeno.

Dekleta je bilo mogoče igrati v računalniški različici igre GTA 1, kjer so igralci izbirali med osmimi liki, od katerih so bile štiri ženske. Simpatična odločitev, a žal izbrani lik ni bistveno vplival na zgodbo ali način igranja igre.

title

6. Vse pesmi na radiu Flashback v igri GTA 3 so iz filma Scarface

Radijske postaje, ki so ikonični del iger GTA in jih lahko poslušamo v avtomobilu, vključujejo licencirane uspešnice in izvirne skladbe, ki so ekskluzivne za vsako igro. V primeru radijske postaje Flashback FM, ki je prisotna v igri Grand Theft Auto III in v igri Grand Theft Auto: Liberty City Stories, je vsa glasba resnična.

Postaja predvaja retro pop glasbo, ki v GTA 3 vključuje samo zvočno spremljavo filma Scarface. Najbolj kultna pesem na raidu je seveda tema gangsterja Tonyja Montane Push It to the Limit.

7. Samuel L. Jackson je v igri GTA: San Andreas posodil glas glavnemu zlobnežu Franku Tenpennyju

Edinstven slog in privlačna vsebina serije Grand Theft Auto sta pomagala prepričati znane osebnosti, kot so pevec Phil Collins ter igralca Burt Reynolds in Samuel L. Jackson, da so posodili glas likom v igri.

Jackson (Pulp Fiction, Marvel filmi) je posodil glas Franku Tenpennyju, osrednjemu liku in glavnemu antagonistu v igri GTA: San Andreas. Tenpenny je skorumpiran policist, ki dela za LSPD in je vodja enote C.R.A.S.H. (Community Resources Against Street Hoodlums). Žal ni veliko znanega o tem, kako je Jackson dobil to vlogo, saj ni bilo veliko intervjujev, v katerih bi govoril o tej vlogi.

  • Kopirano v odložišče