Eno leto Diamantov  pregled dosežkov ešportne organizacije

Eno leto Diamantov  pregled dosežkov ešportne organizacije

Alja Šavle | 02/02/2023 19:07
  • Kopirano v odložišče

Eno leto Diamantov: pregled dosežkov ene izmed najboljših slovenskih ešportnih organizacij

31. Januarja 2023 je slovenska profesionalna ešportna organizacija Diamant Esports, ali poljudno Diamanti, praznovala eno leto od ustanovitve in aktivnega delovanja. V tem času se je vzpostavila kot ena izmed gonilnih sil slovenske scene, ki je z dolgoročnimi plani, redno aktivnostjo ter vsebino postala vidna tudi na regijski in evropski sceni.

Po začetnih izzivih so se stvari hitro ustalile, organizaciji se je pridružil Nejc “saveeey” Mis in skupaj s preostalimi v vodstvu pomagal usmeriti Diamant v igralcem prijazno ekipo — mantra organizacije, ki jo slišimo tudi od igralcev na različnih intervjujih.

»Pri Diamant Esports so igralci vedno na prvem mestu,« pravi bivši Counter-Strike igralec saveeey, ki iz prve roke pozna potrebe profesionalnih igričarjev.

»Ešportna tekmovanja so stresna in naporna, igralci potrebujejo vso podporo, da se lahko osredotočijo na igranje in doseganje svojih ciljev. Poleg finančne podpore jim nudimo tudi intenzivne priprave ali tako imenovane bootcampe, psihološko podporo v obliki ekipnih in individualnih seans s psihologom, spodbujanje k zdravemu načinu življenja in pomoč pri fizičnih pripravah ali težavah, od nudenja fitnesa do fizioterapevtov,«

title

Prva igralska zasedba, ki so jo Diamanti podprli na začetku leta 2022, je bila League of Legends ekipa, za katero je med drugim igral tudi Andraž “Nadro” Kramar, mlad slovenski ešportnik, ki ima kar nekaj izkušenj iz lokalnih in regionalnih tekmovanj in je poznano ime slovenske League of Legends scene.

Za leto dni so podpisali tudi mladega srbskega ADC igralca Djordja “Shy Carryja” Stišovića, ki si je želel zaigrati v ligi EBL ter dokazati, da spada med najboljše v regiji. Njegov cilj je še danes postati profesionalni igralec, in tudi v letu 2023 je znova podpisal enoletno pogodbo z Diamant Esports, saj verjame, da mu organizacija lahko nudi pot med najboljše.

Prva sezona EBL rezultatsko ni bila najbolj uspešna, saj je slovenska ekipa na šestem mestu, a kot pravijo pri Diamant Esports je bila to sezona učenja. Vodstvo takrat še ni imelo izkušenj iz MOBA igre in je potrebovalo nekaj časa, da se je spoznalo z načinom dela. Tomo “treach” Pejanović Nosaka, specialist za ešport in nekdanji manager ekipe Team MiA, je razložil, da stvari potekajo nekoliko drugače v vsaki disciplini.

»League of Legends ima svoj ekosistem s svojimi pravili in načinom dela. Potrebovali smo nekaj časa, da smo te zadeve osvojili in se začeli usmerjati znotraj tega sistema. Želeli smo zgraditi zaupanje igralcev in scene, in v preteklem letu mislimo, da nam je to uspelo. Sedaj lahko gradimo na teh trdnih temeljih, ki smo jih polagali tekom 2022, vsi uspehi pa so bili zgolj en velik plus; rezultat trdega dela vseh vpletenih, predvsem igralcev in trenerjev,«

Vzporedno s prvo sezono lige EBL so pri Diamantu pod svoje okrilje vzeli VALORANT zasedbo, ki si je hitro priborila mesto najboljše slovenske ekipe, kasneje pa se je dokazala tudi kot najboljša ekipa na Balkanu. Marca 2022 se slovensko-srbska igralska naveza ni uspela uvrstiti na prestižno regijsko ligo VRL East: Surge, vendar je organizacija zakupila mesto v ligi ter si tako odprla vrata za preboj na mednarodno sceno.

V očeh poznavalcev Diamanti niso imeli veliko možnosti, vendar so na presenečenje mnogih dosegli zgodovinsko drugo mesto. V ekipi sta igrala tudi Tilen “Grmekista” Grmek in Patrik “Patix” Rozman, ki sta zastopala Slovenijo na stopničkah.

title

V času, ko se je VALORANT zasedba borila za najvišja mesta regijskega tekmovanja VRL East: Surge, so se pri Diamant Esports pripravljali na drugo sezono EBL. Veliko upov so vložili v Bora “Kektza” Jeršana, enega najbolj izkušenih in znanih slovenskih igralcev, ki je svoj čas zastopal ekipe, kot sta Fnatic in LDLC.

Jeršan je s svojimi izkušnjami pomagal mladi zasedbi do uspešnega nastopa na EBL 2022 Summer Splitu, kjer so začeli odlično, a po slabšem zaključku končali na tretjem mestu. Po menjavi trenerja in spremenjenim pristopom so z isto peterico povozili konkurenco na zimskem tekmovanju EBL 2022 Pro-Am ter se uvrstili na veliki finale Sigma Cupa, ki je potekal konec novembra v Atenah. Tam so se Diamanti pomerili s predstavniki češke in grške lige, tekmovanje pa končali na uglednem drugem mestu.

title

Koledarsko leto 2022 so Diamanti končali z več odličji iz lokalnih tekmovanj, njihova VALORANT zasedba je osvojila in nato obranila naslov slovenskega državnega prvaka, dvignila pa je tudi štiri pokale na balkanskih tekmovanjih. Organizirani so bili tudi trije bootcampi in izdana daljša dokumentarca o Diamant Esports League of Legends ekipi. V leto 2023 so zakorakali polni pričakovanj ter optimizma.

Minil je mesec dni in v tem kratkem času so se pri Diamant Esports izkazali tako na VALORANT kot tudi na League of Legends tekmovanjih. V obeh ligah kotirajo visoko in veljajo za enega izmed širših favoritov, njihov prvi cilj pa je uvrstitev v končnico EBL 2023 Spring Split ter VCL East: Surge Split 1. Tudi Diamantova VALORANT ekipa je po nedavnih zmagah dosegla odlično 12. mesto na evropski vlr.gg lestvici, kar je najboljši uspeh slovenske ekipe v prvoosebni streljačini.

Organizacija ima veliko načrtov, ki pa jih, po besedah vodstva, ne želi predčasno razkrivati. V vsakem primeru se lahko nadejamo, da bodo Diamanti tudi v letu 2023 dali vse od sebe in gradili na preteklih uspehih ter nadaljevali začrtano pot med najboljše ešportne ekipe v regiji. V organizaciji, kjer cenijo lojalnost, še danes ostajajo Djordje “Shy Carry” Stišović, Bor “Kektz” Jeršan, Tilen “Grmekista” Grmek, Partik “Patix” Rozman in drugi, ki so z njo že dlje kot pol leta.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče