Najboljše fitnes video igre, ob katerih se boste spotili

Najboljše fitnes video igre, ob katerih se boste spotili

Nuša Klepec | 18/03/2023 20:29
  • Kopirano v odložišče

Z igranjem video iger do izklesanega telesa? Predstavljamo seznam videoiger, ob igranju katerih ste tudi telesno aktivni.

Če želite poskrbeti za dovolj gibanja in se ob tem tudi zabavati, so omenjene videoigre morda ravno to kar potrebujete za popestritev svoje dnevne rutine. Ti igralni naslovi, namenjeni vadbi, bodo zagotovo poskrbeli za pospešeno bitje vašega srca, vi pa se boste počutili, kot da ste se odpravili v fitnes ali opravili redni trening.

Pri tem naj opomnimo, da je cilj teh iger biti vsakodnevno bolj aktivni in narediti korak k redni telesni aktivnosti ter so najbolj učinkovite, če so vključene v dnevno vadbeno rutino.


Ring Fit Adventure (Nintendo Switch)

Ring Fit Adventure je nedvomno najboljša fitnes igra na trgu. Nintendova uspešnica je RPG igra, v kateri uporabljate pilates obroč, s pomočjo katerega boste lahko izsledili in premagali zlobnega bodibilderskega zmaja Dragauxa. Ring Fit Adventure, ki je na voljo le v fizičnem kompletu, vključuje obroč Ring-Con, ki se uporablja za izvajanje vaj za moč med bojevanjem proti sovražnikom in spuščanjem po ziplineu, s tekom (na mestu) po barvitih pokrajinah pa boste dobili tudi dobro kardio vadbo.

Igra ima možnost nastavitve težavnosti, z različnimi mini igrami in načini vadbe prostega sloga pa ponuja veliko vsebine, zaradi katere se je ne boste kar tako naveličali.

Fitness Boxing 2 (Nintendo Switch)

Fitness Boxing 2 je nadaljevanje igre Fitnes Boxing iz leta 2019, ki združuje telesno vadbo in ritmičnost, saj je del igranja vrtenje in boksanje ob ritmih sodobnih pop skladb. Če niste igrali prve igre, je Fitness Boxing 2 boljša izbira, saj ima dodatne trenerje, pesmi in manjše izboljšave, v osnovi pa gre za isto igro. Čeprav se zdi, da boksanje deluje le na mišice rok, gre za vadbo celotnega telesa, kjer se aktivirajo tudi trebušne mišice, noge in ramena; poleg tega je to odlična kardio vadba, ki bo zagotovo pospešila bitje vašega srca.

Igra vas nauči izvajati ključne gibe kot so direkt, kroše in aperkat - vsakega označuje določen simbol, ki se med pesmijo prikaže na zaslonu. Te gibe morate izvajati v ritmu pesmi, pri čemer je potrebno paziti na pravilno izvajanje - če pri udarcih ne boste obdržali pravilne oblike, vas bo igra opozorila (kar pomeni, da ste zgrešili udarec ali pa da je bil le "OK" in ne "popoln"). Da bodo vaši udarci šteli, jih boste morali izvajati z določeno močjo - brez polovičarskih gibov.

Čeprav je seznam skladb še vedno nekoliko pomanjkljiv, je Fitness Boxing 2 opravil svoje delo. Njegove boksarske seanse so zadovoljive in primerno intenzivne, vadbo pa lahko prilagodite in izberete, na katera področja se želite osredotočiti ter kako dolgo bo trajala.

Just Dance 2022 (Nintendo Switch, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One)

Serija Just Dance na zabaven način kuri kalorije že od leta 2009, lanska, najnovejša različica igre pa dodaja 40 novih skladb izvajalcev kot so Taylor Swift, Olivia Rodrigo, Billie Eilish in drugi. Gre za plesno igro, v kateri morate slediti plesnim koreografijam znanih skladb. Igrate jo lahko sami ali z drugimi igralci. S pomočjo kontrolerjev (kot so Joy-Coni na konzoli Switch) ali pametnega telefona z aplikacijo Just Dance Controller boste posnemali gibe na zaslonu in si za natančno ponovljene gibe prislužili točke.

Vsaka različica igre ima svojo zbirko skladb, vendar lahko z naročnino na Just Dance Unlimited znatno povečate obseg knjižnice pesmi. Pri naročniški storitvi lahko izbirate med več kot 700 skladbami, vključno s tistimi iz prejšnjih iger in novimi ekskluzivnimi skladbami.

Zumba: Burn It Up (Nintendo Switch)

Just Dance pa ni edina plesna igra na Nintendo Switch - Zumba: Burn It Up je izšla novembra 2019 in ponuja uvod v izjemno priljubljeno plesno vadbo, navdihnjeno z latino plesom. Zumba vključuje ritmično glasbo in plesne koreografije, vendar vam ni treba biti odličen plesalec ali imeti popolnega ritma; pri tej vadbi gre le za gibanje telesa in zabavo. Kljub temu je to fantastična kardio vadba, pri kateri se obenem razgibava celo telo in krepi gibljivost.

V igri sodelujejo resnični inštruktorji zumbe, ki vas bodo energično vodili skozi vaje, kontrolerji Switch Joy-Con pa spremljajo vaše gibanje (zato si jih morate dobro pripeti na zapestja). Za vsako vadbo lahko izberete stopnjo intenzivnosti, nekatere pesmi pa so počasnejše od drugih. Podobno kot pri Fitness Boxingu je tudi tukaj seznam skladb nekoliko pomanjkljiv, zlasti v primerjavi z več sto skladbami, ki jih lahko odklenete v igri Just Dance Unlimited. Vendar pa je Zumba: Burn It Up odlična možnost, če iščete resnejšo vadbo in ne le igro, ki vključuje gibanje - če imate radi zumbo, je to odličen način, da se v njej preizkusite v udobju svojega doma.

Beat Saber (VR: Oculus Rift, Oculus Quest, PlayStation VR, Valve Index, HTC Vive, Windows Mixed Reality)

Če imate na voljo VR set kot je Oculus Rift ali PlayStation VR, potem skoraj ni boljše vadbene igre kot je Beat Saber. Koncept igre je preprost - proti vam letijo barvni bloki, vi pa se jih lotevate s svetlobnimi meči v rokah.

Morda se igra na začetku zdi razmeroma nezahtevna, vendar je vredno v njo vložiti nekaj časa; boljši kot ste v igri, toliko boljša je tudi vadba. Čeprav se višje stopnje težavnosti na začetku zdijo nedosegljive, je krivulja učenja v igri precej prijazna, saj omogoča različne igralne načine: vadbeni način, način brez napak in upočasnjevanje skladb. Ko začnete igrati pesmi na težavnostni stopnji eksperta in se poigravati z možnostjo ekspert plus (da ne omenjamo modifikatorjev, ki otežujejo pesmi, kot so dodatna hitrost ali izginjajoče puščice), se boste hitro znojili in zadihali.

Sprint Vector (VR: Oculus Rift, PlayStation VR, HTC Vive)

Sprint Vector ponuja precej naporno vadbo v navidezni resničnosti, saj od vas zahteva stalno kontrolo gibanja. V prvoosebni perspektivi premagujete znanstvenofantastična igrišča, polna ostrih zavojev in sprememb višine. Poleg standardnih prog so na voljo tudi proge z ovirami. Čeprav večino časa v igri uporabljate le roki, morate izvajati tudi bolj zapletene manevre kot je hitro obračanje in vihtenje na visoke ploščadi. Igranje spodbuja gibanje v slogu parkourja, pri čemer trenirate tako telo kot um in že po eni dirki lahko občutite telesni napor.

Na srečo je hitra dirkaška akcija tako zanimiva, da se boste lahko spoprijeli z začetnimi težavami, ki jih prinese učenje obvladovanja nadzornega sistema. Ne glede na to, na kateri platformi igrate, boste za igro potrebovali nekoliko več prostora, saj gre za izkušnjo v kateri boste uporabljali celo sobo in dva krmilnika gibanja.

Rec Room (VR: Oculus Rift, Oculus Quest, PlayStation VR, Valve Index, HTC Vive, Windows Mixed Reality)

Čeprav Rec Room ne omogoča iste ravni vadbe kot nekatere druge igre na tem seznamu, je odlična izbira za druženje s prijatelji ob igranju mini iger z uporabo gibalnih kontrol. Na voljo imate laser tag, dodgeball, disk golf, 3D pantomimo z risanjem, paintball, sodelovalne naloge, v katerih se spopadate z okostnjaki in volkodlaki, ter celo lastno različico battle royala, imenovano Rec Royale.

Rec Room ponuja številne dejavnosti, v katerih lahko skupaj s prijatelji uživate v udobju svoje dnevne sobe. Če iščete lahkotno igro, ki vas bo spodbudila k gibanju in vsaj nekoliko posnema občutek druženja s prijatelji in bližnjimi, je Rec Room vsekakor vredno preizkusiti.

Pistol Whip (VR: Oculus Rift, Oculus Quest, PlayStation VR, Valve Index, HTC Vive, Windows Mixed Reality)

Igranje Pistol Whip vam ponuja izkušnjo, v kateri se boste počutili kot John Wick. Igra vas postavi na progo, po kateri ves čas drsite naprej, medtem ko se z leve, desne in nad vami pojavljajo sovražniki. Za premagovanje prizorišč se bo potrebno sklanjati, se premikati s strani na stran in se izogibati virtualnim kroglam. Gre za izjemno zabavno akcijsko streljačino, ki lahko hitro povzroči tudi povišan srčni utrip in potenje, če se preizkusite na višjih težavnostih.

 

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče