Kaj je Suzume in zakaj je povsod na spletu?

Kaj je Suzume in zakaj je povsod na spletu?

Alja Šavle | 11/04/2023 12:03
  • Kopirano v odložišče

Kaj je Suzume in zakaj je povsod na spletu?

Lanskoletna japonska senzacija končno prihaja v kinematografe po vsem svetu. In internet nori.

Japonski animirani film Suzume je bil ob koncu premiernega vikenda marca na vrhu kitajske lestvice - zaslužil je več kot 90 milijonov juanov (12 milijonov evrov), v Južni Koreji pa si je film v prvih treh tednih po premieri ogledalo več kot 3 milijone gledalcev.

Ta mesec film prihaja v Evropo in Ameriko, kjer oboževalci nestrpno pričakujejo novo zgodbo režiserja Makota Šinkaja.

V čem je vznemirjenje?

Film je po lanski premieri na Japonskem požel velik uspeh in postal prvi japonski animirani film po več kot 20 letih, ki je bil nominiran za glavno nagrado na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu.

To ni prva uspešnica režiserja Šinkaja. Med zahodnimi navdušenci japonske animacije je zaslovel zaradi filma 5 centimetrov na sekundo (2007), nove generacije pa je očaral z uspešnico iz leta 2016 Tvoje ime., ki je istega leta postala najdonosnejši japonski film vseh časov. Tudi tokrat se zdi, da je Šinkaj ponovno navdušil množice.

Suzume je fantazijski film, ki spremlja dogodivščine 17-letnega dekleta in skrivnostnega mladeniča, ki skupaj poskušata preprečiti uničenje Japonske. Ne da bi razkrili preveč o zapletu, film zadene vsa standardna pričakovanja “weebov” ali navdušencev nad animeji.

Zgodba govori o najstnikih, pojavi se prikupno čarobno bitje, ki je v resnici hudobno, magija ima čudne posledice na naš svet, nekdo se spremeni v predmet, protagonisti se morajo soočiti z nemogočimi izzivi in na koncu je tu še ljubezen. Skratka, formula, ki vedno “zapali”.

To je šele začetek

Bližajo se memi. Kot običajno, ko gre za Šinkajeve filme, se na telefonu vsakega mladostnika že zdaj v nedogled ponavlja izvirna glasbena podlaga filma Suzume. Radwimps, japonska rock skupina, ki je poskrbela za soundtrack za filma Tvoje ime. in Otroci vremena (2019), je ponovno nastopila v napovedniku filma Suzume. Pesem je jasno “banger”.

Ostali memi o filmu se osredotočajo na mačko, vrata in seveda stol. Naša napoved: v naslednjih tednih bomo videli veliko tega stola. Še posebej zato, ker si vsi ne bodo mogli ogledati filma na isti dan.

Kdaj pride film v Slovenijo?

Izdaje v kinematografih so razporejene po vsem aprilu. Žal uradne izdaje v Sloveniji ali na Hrvaškem ni pričakovati. Če bi se kljub temu radi odpeljali v enega od kinematografov pri naših drugih sosedih, je tukaj njihov razpored predvajanja:

  • 13. april - Madžarska,
  • 14. april - Avstrija,
  • 27. april - Italija.

Če ste veliki oboževalci animejev, je ogled tega filma nepogrešljiv. Za vse, ki se boste morda iz vljudnosti pridružili svojim bolj navdušenim prijateljem, ne skrbite. Glede na Šinkajeve dosežke bi morali v tem filmu uživati tudi vi. A pazite, po ogledu filma ne boste nikoli več enako gledali na stole.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče