Na Japonskem bodo domove za ostarele popestrili robotski psi

Na Japonskem bodo domove za ostarele popestrili robotski psi

Alja Šavle | 12/09/2023 12:18
  • Kopirano v odložišče

Na Japonskem bodo domove za ostarele popestrili robotski psi

Sony Japan začenja poseben rejniški program za pse Aibo, novo trajnostno prizadevanje, da bi robotski psi ERS-1000 Aibo našli večne domove in zmanjšali količino e-odpadkov.

Pobuda je namenjena lastnikom, ki so prenehali živeti z Aibojem, ali z drugimi besedami tistim, ki se ne igrajo več z robotskim kužkom. Sony bo tako sprejemal donacije zavrženih robotov, jih ustrezno vzdrževal in jim našel nove domove.

Pes Sony ERS-1000 Aibo je izšel leta 2018 za neverjetnih 2.900 dolarjev (cca 2.700 evrov). Gre za kužka z umetno inteligenco, opremljenega z zunanjimi kamerami in senzorji za dotik, ki se odziva na to, da ga pobožate. Je tudi zelo draga igrača, ki ne zna najbolje hoditi ali prinašati palico, zna pa odlično zabavati ljudi.

Glede na strojni prevod japonskega sporočila za javnost bo Sony testiral in popravil enote ERS-1000, ki jih bo podaril programu, preden jih bo zagotovil zdravstvenim ustanovam, domovom za ostarele in drugim organizacijam, ki bi jim čustveni podporni roboti, kot je Aibo, lahko koristili.

Sony pravi, da namerava "nadomestnim staršem" za to storitev zaračunati nerazkrito pristojbino, in navaja, da bodo nekatere donacije morda uporabljene za vzdrževanje in popravilo drugih enot Aibo, odvisno od njihovega stanja.

Robotski psi naj bi, kakor prave živali, imeli pozitiven vpliv na bolnike, njihove družine in osebje, kar bo morda pričaralo nasmeh na obraz tistih, ki ga res potrebujejo.

 

Vir.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče