Toksičnost v spletnih igrah

Toksičnost v spletnih igrah

Goran Kužet | 12/04/2023 11:02
 • Kopirano v odložišče

Toksičnost v spletnih igrah

Igranje videoiger preko spleta je vse bolj priljubljeno, saj omogoča igralcem, da se povežejo z drugimi igralci po vsem svetu. Medtem ko igranje videoiger preko spleta lahko prinese številne pozitivne izkušnje, kot so druženje, izboljševanje kognitivnih sposobnosti in razvoj socialnih veščin, pa lahko hkrati prinese tudi nekatere negativne učinke, kot je toksičnost.

Toksičnost v spletnih igrah se lahko manifestira na različne načine. Na primer, igralci se lahko obnašajo agresivno, žaljivo ali celo nasilno do drugih igralcev. Prav tako lahko igralci s svojim obnašanjem uničujejo igralno izkušnjo drugih igralcev. To vključuje namerno slabo igranje, zavračanje sodelovanja s soigralci ali celo sabotiranje igre.

Toksičnost pri igranju video iger preko spleta ima lahko resne posledice za igralce. Igralci, ki se soočajo s toksičnimi igralci, se lahko počutijo nelagodno in ogroženo. Pogosto lahko toksično obnašanje vodi do prekinitev iger, izgube točk in celo prepovedi igranja. Poleg tega lahko toksičnost vpliva tudi na duševno zdravje igralcev. Stalno izpostavljanje negativnemu obnašanju lahko povzroči stres, tesnobo in depresijo.

Izvor toksičnosti v spletnih igrah je lahko različen. Nekateri igralci se obnašajo toksično, ker uživajo v moči, ki jo imajo nad drugimi igralci. Drugi se obnašajo toksično, ker imajo težave z obvladovanjem svojih čustev in izbruhnejo v bes, ko stvari ne gredo po njihovih pričakovanjih. Prav tako so lahko nekateri igralci toksični, ker imajo slab dan ali težave v resničnem življenju, ter jih potem prenašajo na svojo igralno izkušnjo.

Kljub temu pa obstajajo načini, kako se lahko igralci zaščitijo pred toksičnostjo pri igranju video iger preko spleta. Eden od načinov je, da igralci ignorirajo toksične igralce in se osredotočijo na pozitivno igralno izkušnjo. Drugi način je, da se igralci pridružijo skupinam ali klubom, kjer se igrajo po določenih pravilih in vrednotah.

Tu je nekaj nasvetov, kako preprečiti toksičnost pri igranju videoiger preko spleta:

 • Postavite meje: Postavite si meje glede tega, kako dolgo boste igrali in s kom se boste pogovarjali med igro. Če se srečate s toksičnimi igralci, jih blokirajte ali prijavite skrbniku igre.
 • Spoštujte druge igralce: Spoštujte druge igralce in se obnašajte do njih, kot bi želeli, da se oni obnašajo do vas. Izogibajte se žaljivih ali sovražnih komentarjev, ki lahko spodbudijo toksičnost.
 • Uporabite pozitivno komunikacijo: Namesto da se osredotočate na kritiko drugih igralcev, se osredotočite na pozitivno komunikacijo in pohvalite svoje soigralce za dobro opravljeno delo.
 • Bodite pozorni na svoje vedenje: Bodite pozorni na svoje vedenje in skušajte se obvladovati, tudi če ste vznemirjeni. Če se počutite jezne ali razburjene, se odmaknite od igre za nekaj časa in se poskusite umiriti.
 • Izogibajte se igram, ki so znane po toksičnosti: Izogibajte se igram, ki so znane po toksičnosti, ali igrajte samo z zanesljivimi prijatelji, s katerimi se poznate že dlje časa.
 • Pridružite se pozitivni skupnosti: Pridružite se pozitivni skupnosti igralcev, ki spodbujajo spoštovanje in prijateljstvo med igralci.

S pravimi pristopi lahko igralci zmanjšajo toksičnost pri igranju videoiger preko spleta. Spomnite se, da je ključnega pomena, da igralec spoštuje druge igralce in da si prizadeva za pozitivno komunikacijo v spletnih igrah. Največ lahko storimo sami, ne pozabite tega.

Če ste žrtev toksičnosti pri igranju videoiger, obstaja več načinov kako poiskati pomoč in kako si pomagati:

 • Poiščite podporo prijateljev in družine: Če se počutite, da vas toksičnost duši in da vpliva na vas, poiščite podporo prijateljev in družine. Pogovorite se z njimi o svojih izkušnjah in kako se počutite. Morda vas bodo lahko potolažili in pomagali najti načine za reševanje težave.
 • Iščite pomoč na forumih: Na spletu obstaja veliko forumov, kjer se ljudje pogovarjajo o svojih izkušnjah s toksičnostjo v videoigrah. Lahko se pridružite takim forumom in poiščete nasvete od drugih igralcev, ki so morda že doživeli podobne izkušnje.
 • Poiščite strokovno pomoč: Če se vaša izkušnja s toksičnostjo pri igranju videoiger zdi preveč resna ali če se počutite, da ne morete rešiti težave sami, poiščite strokovno pomoč. Lahko se posvetujete s psihologom ali terapevtom, ki vam lahko pomaga pri obvladovanju stresa in tesnobe, povezanih s toksičnostjo v igrah.
 • Uporabite možnosti za omejitev izpostavljenosti toksičnosti: Veliko videoiger ima možnosti, ki omogočajo omejevanje komunikacije z drugimi igralci. Lahko izklopite glasovni klepet ali sporočanje v igri, da se izognete toksičnim komentarjem drugih igralcev.

 

Pomembno je, da se zavedate, da toksičnost v videoigrah ni vaša krivda in da si zaslužite podporo pri iskanju rešitve. Ne bojte se prositi za pomoč, če jo potrebujete.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

 • Kopirano v odložišče