Nova znanstvenofantastična saga Zacka Snyderja Rebel Moon je videti kot zmešnjava boljših filmov

Nova znanstvenofantastična saga Zacka Snyderja Rebel Moon je videti kot zmešnjava boljših filmov

Alja Šavle | 28/08/2023 07:40
  • Kopirano v odložišče

Nova znanstvenofantastična saga Zacka Snyderja Rebel Moon je videti kot zmešnjava boljših filmov

Rebel Moon, dvodelni film za Netflix, za katerega Snyder in velikan za pretakanje upata, da bo začel novo franšizo, je sodeč po prvem napovedniku videti dolgočasen, generičen in pozabljiv. Snyderjev slog je občuten, a kaj ko so teme in prizori recikliranimi iz drugih, boljših vsebin.

Vizionar za zadnjimi DC filmi Zack Snyder je na sejmu Gamescom v Nemčiji pred kratkim predstavil prvi razširjeni napovednik za svojo ZF serijo filmov Rebel Moon, ki je videti, nepresenetljivo, razbarvana.

Nova epska saga režiserja filma 300 se dogaja v fantazijskem vesolju, ki ga nadzoruje neusmiljena in skorumpirana vlada Imperija matičnega sveta, proti kateremu se bori prebivalstvo uporniške lune Veldt.

Tukaj je uradna premisa:

»Kora (Sofia Boutella), skrivnostna tujka, ki živi med vaščani, postane njihovo največje upanje za preživetje. Z nalogo, da poišče izurjene borce, ki se bodo z njo združili v nemogočem boju proti matičnemu svetu, Kora zbere majhno skupino bojevnikov - tujcev, upornikov, kmetov in vojnih sirot iz različnih svetov, ki jih druži potreba po odrešitvi in maščevanju.«

Če se ste po prebranem opisu ostali ravnodušni ne skrbite, niste edini. Najprej naj to razglabljanje začnemo z izjavo, da, da, nismo največji Snyderjevi oboževalci in da, naše mnenje o njegovem delu je popolnoma pristransko in temelji na osebnem okusu. Priznamo, da Snyder zna spretno posredovati občutek epskosti in teže v svojih delih, vseeno pa se nam zdi, da je na momente (kako naj to rečemo, brez da izjava izpade ironično) malce je pretenciozen.

Napovednik za film Rebel Moon ima nedvomno izrazit Snyderjev pečat. Tu so kinematografija, počasni posnetki, dramatično poziranje, zadušena barvna paleta in splošna samovšečnost. A kaj ko to, kar naj bi bil izvirni film, kvečjemu zgleda kot Dune fanfic.

Generični vesoljski in domišljijski svetovi so se na tej točki že zlili v splošno komercialno blato. Pomislite na katero koli od nedavnih fantazijskih vsebin, ki nimajo prave, izrazite identitete in vizualnega sloga. The Witcher, Willow, The Wheel of Time, Prstani moči, The Witcher: Blood Origin niso znali ustvariti prepoznavnega videza ali občutka za svet, značilnega, na primer, za Igro prestolov. Enako velja za vsako novo animirano serijo, ki je izšla v prejšnjih letih - Dota: Dragon's Blood, Dragon Age: Absolution, The Witcher: Nightmare of the Wolf, so poskušali ujeti čarobnost serije Castlevania, ne da bi se zavedali, zaradi česa je serija sploh postala ikonična.

Žal nam Snyder kljub temu, da ni vezan na izvorno gradivo in ima široko ustvarjalno svobodo, da bi ustvaril povsem novo intelektualno lastnino, ne ponuja vpogleda v nov epski svet. Extended teaser nam je pokazal skupek scen, pobranih iz Peščenega planeta, Vojne zvezd, Igre prestolov in skorajda Warcrafta, pri čemer je prvi prizor napovednika vzet neposredno iz Gladiatorja.

Originalna trilogija Gospodarja prstanov, serija Igra prestolov in animirana serija Castlevania so se zapečatile v naš spomin, ker so ponujale nekaj svežega. Izstopale so po svojih zaslugah, bodisi zaradi tehničnih dosežkov, podrobnega oblikovanja sveta, očarljivega načina pripovedovanja zgodbe ali preprosto zato, ker so dobro zgledale. Bila so skrbno izdelana dela, ki jih je povezovala trdna predanost epskemu svetu. Rebel Moon pa je po drugi strani videti, kot da ga skupaj držita washi trak in žvečilni gumi.

A inovativnost ni bila nikoli Snyderjeva močna stran, zato mu tega ne smemo zameriti, kajne? Čeprav geekovstvo še nikoli ni bilo tako priljubljeno, zaradi prenasičenosti z vsebinami tudi priložnostni ljubitelji fantazije zdaj zahtevajo boljše izdelke. In nismo prepričani, da jo lahko zagotovi celo tako veliko ime, kot je Zack Snyder.

Rebel Moon: A Child of Fire izide decembra 2023 na platformi Netflix. Drugi del, Rebel Moon: The Scargiver, bo na sporedu šele 19. aprila 2024. Načrtovana je tudi omejena kinematografska izdaja.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče