Škandal ZA/UM: Delničar prevaral studio za 4,5 milijona evrov

Škandal ZA/UM: Delničar prevaral studio za 4,5 milijona evrov

Alja Šavle | 26/11/2022 10:12
  • Kopirano v odložišče

Škandal ZA/UM: Delničar prevaral studio za 4,5 milijona evrov

Spor okoli razvijalca igre Disco Elysium, podjetja ZA/UM, se je nekoliko razjasnil, potem ko je estonski portal Ekspress.Delfi objavil podrobnosti o nedavni tožbi. Očitno so ustvarjalci Disco Elysiuma postali žrtev interne goljufije, ki jo je poskušal izvesti izvršni direktor podjetja.

Vse se je začelo, ko se je največji delničar ZA/UM odločil prodati svoj delež, ki ga je dobil Ilmar Kompus, eden izmed vlagateljev. Ta ni imel sredstev za njegovo pridobitev, zato je izvedel zapleteno prevaro. Njegovo navidezno podjetje je nekako kupilo kratko zgodbo in štiri skice, pripravljene za Disco Elysium 2, za 1 EUR, nato pa jih je ponovno prodalo družbi ZA/UM za 4,8 milijona EUR.

Kompus je s tem denarjem kupil večinski delež v ZA/UM, da bi prodal studio, preden bi bila prevara razkrita. Očitno je Kompusu pri tem pomagal izvršni producent ZA/UM Tonis Haavel.

Pisca Disco Elysiuma Robert Kurvits in Aleksander Rostov sta za prevaro ugotovila šele, ko je večinski delež studia že pripadal Kompusu. Ta se je odzval tako, da je oba odpustil. Formalnih razlogov je bilo veliko, od obtožb o "diskriminaciji na podlagi spola" do obtožb, da "skoraj dve leti sploh nista delala". Na srečo je imel Kurvits še vedno manjšinski delež v podjetju s pravico, da ustavi vsak nakup.

Kender, izvršni producent Disco Elysiuma, je Kompusa obtožil, da ga je ogoljufal za skoraj 1 milijon evrov. Na sodišču je zahteval, da se Kopmusov delež zamrzne za čas sojenja, kar je sodišče izpolnilo. Vendar pa se je zadeva trenutno ustavila na tej točki in situacija še vedno ni rešena.


Povzeto po: vir.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče