Zloglasno spletno klepetalnico Omegle je ukinila ženska

Zloglasno spletno klepetalnico Omegle je ukinila ženska

Alja Šavle | 23/11/2023 10:18
  • Kopirano v odložišče

Zloglasno spletno klepetalnico Omegle je ukinila ženska

V začetku tega meseca se je priljubljena spletna klepetalnica Omegle za vedno zaprla svoja digitalna vrata, potem ko so platformo označili za lovišče pedofilov in drugih zlonamernih elementov družbe.

Iz sodnih dokumentov je razvidno, da je bila glavna gonilna sila zaprtja spletnega mesta ženska z imenom "Alice" (ni njeno pravo ime), ki je bila kot ortok žrtev spolne zlorabe na Omeglu.

»Zaprtje spletne strani je bilo nekaj, česar ne bi mogla doseči na sodišču, zato sem morala prilagoditi izid,«

"To, da smo na sodišču dosegli vse, kar nam je uspelo, in da smo zdaj dosegli takšen rezultat - verjetno leta prej, kot bi ga lahko dosegli s sodbo porote -, je nekaj, na kar ne bom nikoli nehala biti ponosna."

Ko je bila Alice stara komaj 11 let, jo je spletna stran naključno združila s pedofilom, ki jo je začel nadlegovati preko spleta. Obtoženi Ryan Fordyce, oče dveh otrok, je skupno zbral 220 slik in videoposnetkov, na katerih je Alice pod prisilo izvajala spolna dejanja.

"Takoj me je znal manipulirati in zelo hitro me je prisilil v stvari, ki jih otrok ne bi smeli početi," je povedala Alice.

Pred sklenitvijo izvensodne poravnave je Alice upala, da bo dobila 22 milijonov dolarjev odškodnine, vendar se je morala v začetku tega meseca dogovoriti za nerazkrito vsoto, ki je bila po njenih besedah zanjo in za druge boljša.

Omegle je leta 2009 zagnal takrat 18-letni Leif Brooks in na platformi prek video formata povezal naključne neznance, da so se pogovarjali in sodelovali. Vendar se je platforma kmalu spremenila v leglo pedofilije in drugega spolnega ter spornega vedenja, predvsem zaradi pomanjkanja moderiranja.

title

Po letih vse večje zaskrbljenosti glede varnosti uporabnikov na spletnem mestu je Brooks platformo zaprl in z objavo dolgega sporočila prekinil svoj sedemletni molk na družbenih omrežjih.

"Zahvaljujem se A.M. [Alice], ker mi je odprla oči za človeško ceno Omegla," je zapisal v poslovilnem sporočilu.

Po podatkih podjetja Semrush, ki spremlja spletna mesta, je imel Omegle pred zaprtjem okoli 73 milijonov obiskovalcev na mesec, večinoma iz Indije, ZDA, Združenega kraljestva, Mehike in Avstralije.


Vir.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče