10 najboljših prazničnih filmov, ki v bistvu niso praznični filmi

10 najboljših prazničnih filmov, ki v bistvu niso praznični filmi

Alja Šavle | 11/12/2023 14:53
  • Kopirano v odložišče

10 najboljših prazničnih filmov, ki v bistvu niso praznični filmi

Konec decembra vsako leto zaznamujejo ponovna predvajanja kultnih filmov iz 80. in 90. let, ki so se jim zdaj pridružile še klasike iz zgodnjih let 2000. To je čas, ki nas vrne v naše otroštvo, v nas ponovno vlije upanje in dobro mero čarobnosti, ki jo prinašajo praznični večeri.

In čeprav lahko gledalci izbiramo med konkretno obsežnim seznamom božične vsebine, se ne njem občasno znajdejo tudi taki filmi, ki tehnično gledano niso praznične narave, a v nas kljub temu vzbujajo nostalgijo na lepše čase. Poglejmo si 10 najboljših neprazničnih filmov za praznično sprostitev.

1. Harry Potter in kamen modrosti (2001)

Franšiza čarovniškega sveta je zrasla skupaj s svojimi gledalci, tako v številu oboževalcev magičnih vragolij, kot v povprečni starosti vse preveč velikih otrok, ki še vedno čakajo na svoje pismo iz Bradavičarke.

In vendar je prvi film o siroti, ki se vpiše v čarovniško šolo, v vseh pogledih bolj podoben klasični pravljici kot pa vsebini za mlade in odrasle, ki prežema zadnja dela pisateljice J. K. Rowling. Bolj kot katerikoli drugi film nam Harry Potter in kamen modrosti vsakič znova vrne otroško naivnost in v nas ponovno vname navdušenje nad pravo čarobnostjo magije.

2. Ujemi me, če me moreš (2002)

Zgodba o tem, kako nas lahko nekdo vedno znova prelisiči, je sicer vredna večkratnega ogleda, a je vse prej kot verjetna. Še posebej, če te film opozori, da naj bi bila posneta po resničnih dogodkih.

Komaj 21-letni Frank je izurjen ponarejevalec, ki se izdaja za zdravnika, odvetnika in celo letalskega pilota. Agent FBI Carl ob preiskovanju njegovih podvigov postane obseden z iskanjem prevaranta, ki pa v zasledovanju pravzaprav uživa. Kolikšen del zgodbe je resničen in koliko filma je le široka interpretacija pravih dogodkov ni pomembno, če uživaš v tem, kar na platno prinašajo Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken in Martin Sheen.

3. Iron Man 3 (2013)

Ko svet Tonyja Starka poruši strašni terorist Mandarin, se začne odisejada, da bi ponovno zgradil, kar je izgubil in se maščeval. Osamljen in brez sredstev se mora Stark zanašati na svojo iznajdljivost in instinkte, da bi zaščitil svoje najbližje. V svojem boju za pravičnost železni mož odkrije odgovor na vprašanje: ali človek naredi obleko ali obleka naredi človeka?

Praznično obdobje lahko v marsikomu vzbudi občutke samote in izolacije, kadar kratke zimske dni preživljajo sami. Zgodba Tonyja Starka v nas morda ne pričara otroškega upanja v čudeže, a nam pokaže, da po dežju vedno posije sonce.

4. Umri pokončno (1988)

Prazniki ne bi bili prazniki, brez vsaj enega filma Brucea Willisa. Akcijski junak je še danes najbolj poznan po vlogi newyorškega policista, ki poskuša med božično zabavo v stolpnici Nakatomi Plaza v Los Angelesu rešiti svojo odtujeno ženo in več drugih delavcev, ki so jih teroristi zajeli kot talce.

Še ena zgodba, ki nam ne pusti obupati. Serija Umri pokončno včasih od nas zahteva več vere v čudeže kot Harry Potter, a za užitek v dobri akciji je potrebna konkretna odpoved dvoma. Kar spet ni tako hudo.

5. Edvard Škarjeroki (1990)

Nihče ne zna ujeti navihane čarobnosti in otroške domišljavosti kot Tim Burton. Zgodba Edvarda Škarjerokega je, kot marsikatera Burtonova pripoved, prijetno nenavadna. Osamljeno življenje umetnega človeka, ki je bil nepopolno izdelan in ima namesto rok škarje, se spremeni, ko ga v svoj doma sprejme predmestna družina.

To je zgodba za vse, ki se med obiskom pri družini počutijo, kot riba na suhem. Če nas Edvard kaj nauči, je to, da lahko tako normiji kot čudaki skupaj delajo na tem, da bi se med seboj sprejeli.

6. Babe (1995)

Prašiček Babe je poseben. Njegova angleška družina ga začne vzgajati kot ovčarskega psa, po tem, ko se z majhno pomočjo svojega kmeta Hoggetta nauči pasti ovce. Še ena zgodba za vse, ki so drugačni. Babe nas nauči, da nasilje ni rešitev, v svetu, kjer velja, da lepa beseda lepo mesto najde.

In še tole. Morda bo po ogledu filma otrokom treba razložiti, da miniaturni prašički v resnici ne obstajajo. Ker prašiči hitro rastejo, je ekipa med snemanjem uporabila štiri ducate velikih belih jorkširskih pujskov. Skupno je bilo za film posnetih kar 48 prašičev, vendar jih je na platno prišlo le 46.

7. Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara (2005)

Štirje otroci potujejo skozi omaro v čudežno deželo Narnijo, ki jo od vodstvom mističnega leva poskušajo osvoboditi ledenega oprijema Bele Čarovnice. Klasična zgodba otrok, ki se pred grozotami svetovne vojne zatečejo v fantazijski svet, danes mordsa ni tako popularna, kot določena druga franšiza, a kljub temu na male ekrane prinaša vso mogočnost irske domišljije.

8. Batmanova vrnitev (1992)

Zgodba, ki jo zoomerji poznajo po zaslugi nedavnega filma Batman (The Batman 2022), je točno 30 let pred tem že navdušila mlade milenijce. Generacija, ki je zrasla z rokoborci WWE in pila Crystal Pepsi, je bila deležna veliko bolj barvite in morda nekoliko bolj hudomušne verzije temnega viteza.

Batman se spopade z bogatim industrialcem Maxom Shreckom in deformiranim kriminalnim šefom Oswaldom Cobblepotom/Pingvinom, ki si želita moči, vpliva in spoštovanja ne glede na ceno za mesto Gotham City. Njune načrte zaplete Selina Kyle, nekdanja Shreckova tajnica, ki se kot Catwoman želi maščevati Shrecku.

9. Zlobna dekleta (2004)

Cady Heron je na novi šoli navdušila Plastike, dekliško kliko, ki postavlja trende in narekuje življenje najstnikov. Njeno življenje je popolno, dokler se ne zaljubi v Aarona Samuela, nekdanjega fanta Regine George, vodilne Plastike. Cady se mora spopasti z besom najbolj popularne punce na šoli in poskusiti obdržati svoja novo nastala prijateljstva.

Kultni film, ki je v modernem času navdihnil marsikateri mem, še danes ostaja aktualen z zimzelenimi temami, kot so odraščanje, priljubljenost, tekmovalnost in manipulacija.

10. Čudežno potovanje (2001)

Celovečerni film japonskega mojstra animacije Hayaa Miyazakija že vrsto let velja za klasično silvestrsko izbiro. In ni težko uganiti, zakaj. Zgodba o odraščanju in odgovornosti, polna nenavadnih likov in trenutkov, pokrajine, ki razcveti domišljijo. Čudežno potovanje vse do danes velja za najboljši film Studia Ghibli.

Ko se njena družina preseli v predmestje, mrka desetletna Chihiro zaide v svet, v katerem vladajo bogovi, čarovnice in duhovi. To je svet v katerem se ljudje spreminjajo v zveri.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče