Samo en film s proračunom nad 200 milijoni dolarjev je letos ustvaril dobiček

Samo en film s proračunom nad 200 milijoni dolarjev je letos ustvaril dobiček

Alja Šavle | 29/11/2023 12:21
  • Kopirano v odložišče

Samo en film s proračunom nad 200 milijoni dolarjev je letos ustvaril dobiček

Ko naslednji mesec izide Aquaman in izgubljeno kraljestvo bomo letos imeli kar 14 filmov, za katere je bil proračun višji od 200 milijonov dolarjev. A med njimi je samo eden, ki je bil komercialno resnično uspešen.

Ideja, da je snemanje filmov vse dražje, ni nova, so pa v letu 2023 (zaradi inflacije in zamud zaradi COVID-a) cene za ustvarjanje filmov dosegle nove skrajnosti. Sedem izmed letošnjih 14 najdražjih filmov je ustvaril Disney, devet so nadaljevanja ali predelave obstoječih vsebin in pet jih spada v svet Marvela ali DC Comicsa. Od tega se je naložba obrestovala le filmu Varuhi galaksije: 3. dejanje s skupno kar 845 milijoni dolarjev dobička.

In čeprav bi si mislili, da večji vložek prinese boljši film, temu ni nujno tako. Leta 2016 je snemanje Deadpoola stalo le 58 milijonov dolarjev, film pa je skupno ustvaril 782 milijonov dolarjev. Letošnji Pet noči pri Freddyju je bil posnet za 20 milijonov dolarjev in je do danes zaslužil že 272 milijonov dolarjev. Film o Barbie je stal 135 milijonov dolarjev, kar ni ravno poceni, a je še vedno precej pod 200 milijoni dolarjev, skupno pa je ustvaril kar vrtoglavih 1,44 milijarde dolarjev.

Če upoštevamo, da ocene proračuna za posamezen film ne vključujejo stroškov trženja in drugih stroškov izdaje, ki običajno znašajo več kot 100 milijonov dolarjev, je med najdražjimi filmi na zeleno vejo prišel le zadnji del Marvelove vesoljske sage. Med najhujšimi neuspehi sta Indiana Jones in artefakt usode, ki naj bi stal 295 do 300 milijonov dolarjev in skupno ustvaril le 384 milijonov dolarjev ter Flash, ki je imel 200-220 milijonov dolarjev proračuna in ustvaril le 271 milijonov dolarjev dobička.


Vir.

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče