E-športni univerzitetni programi v Evropi

E-športni univerzitetni programi v Evropi

Alja Šavle | 01/03/2023 10:42
  • Kopirano v odložišče

E-športni univerzitetni programi v Evropi

Ker se videoigre vse bolj uvrščajo med profesionalni šport in tekmovalno industrijo, se razvija tudi potreba po diplomantih in strokovnjakih s temeljnim znanjem o e-športu.

Medtem ko v ZDA že leta obstaja več programov, se je e-šport mogoče končno učiti tudi v evropskih šolah, saj so v letih 2019 in 2020 tudi pri nas začeli izvajati dodiplomske in magistrske programe.

Če vas ta poklicna usmeritev zanima, morda razmislite o izbiri spodnjih šol za morebitno študijsko izmenjavo ali študij v tujini.

Finska

Verjetno najbolj privlačna možnost za igričarje, ki želijo nadaljevati svoj hobi, je študij e-športne ekonomije na univerzi KAMK University of Applied Sciences. Ta študijski program se osredotoča na menedžment in vodenje, pa tudi na organiziranje dogodkov in mednarodno delovanje. Lep plus so visokozmogljivi igričarski računalniki univerze, ki jih lahko študenti uporabljajo tudi zunaj časa pouka.

Francija

Programe povezane z e-športom v Franciji ponujajo zasebne šole, ki se osredotočajo na menedžment in komunikacijo.

XP, mednarodna šola za e-šport in videoigre, želi svoje študente pripraviti na ustvarjanje dogodkov in turnirjev, digitalno trženje in upravljanje skupnosti. Drugi program je študij e-športa in iger na univerzi ISEFAC Bachelor, ki ponuja klasično mešanico komunikacije in poslovnega menedžmenta s poudarkom na industriji e-športa. Oba programa sta zasnovana v francoščini.

Nemčija

Več nemških dodiplomskih študijskih programov s področja menedžmenta ponuja specializacijo v e-športu. Na voljo so programi na univerzah HS Mittweida, HAM (Hochschule für angewandtes Management), Macromedia Fachhochschule ter University of Europe for Applied Sciences.

Na univerzi HS Mittweida študenti najprej študirajo medijski menedžment, od tretjega semestra dalje pa se lahko poglobijo v trženje e-športa in videoiger. HAM je ustvaril delno virtualni študijski program “esports business degree” s praktično usmeritvijo, ki je razdeljen na spletna in lokalna predavanja.

Študijski program na univerzi Macromedia je namenjen študentom, ki bi radi dosegli vodstveni položaj v e-športu, bodisi za vodenje razvoja iger, športnikov ali dogodkov. Največ programov namenjenih videoigram pa ponuja univerza University of Europe for Applied Sciences (UE), kjer je mogoče študirati razvoj videoiger, digitalni marketing, športni menedžment ter se specializirati s podiplomskim programom eSports Studies.

Vsi našteti programi potekajo v nemškem jeziku in trajajo približno 3 do 3,5 leta.

Španija

Španska univerza GBSB Global Business School nudi nekaj dodiplomskih in spletnih programov osredotočenih na e-šport. Dodiplomski študij menedžmenta športa in e-športa študentom pomaga poglobiti razumevanje upravljanja, vodenja in regulativnih vprašanj na področju e-športa. Ta študijski program je na voljo prek spleta in v živo v Španiji in na Malti.

Kar zadeva podiplomske študijske programe, je na voljo magistrski program eSports Business ISDE na pravni poslovni šoli ISDE ter na Real Madrid Graduate School - Universidad Europea, kjer se lahko specializirate na magistrskem programu Master in Sports Technologies and Digital Transformation ter programu Master in Sports Marketing and Esports Management, ki je 100 % spletni program.

Na vseh treh španskih univerzah predavanja potekajo v angleščini.

Združeno kraljestvo

Šole v Združenem kraljestvu zagotavljajo vrhunsko opremo in praktično usposabljanje, če si lahko za diplomo privoščite približno 13.000 funtov.

Univerza Staffordshire je med poznavalci industrije znana kot "univerza za igre" v Združenem kraljestvu, kjer poleg e-športnih programov ponujajo tudi programe za razvoj videoiger. Na univerzi v Chichestru se lahko naučite temeljnih poslovnih in medijskih veščin za vodenje e-športnih dogodkov, vodenje ekip in poročanje o tekmovanjih. Podobno tudi univerza Sheffield Hallam University ponuja predmete za vodenje dogodkov in medijsko usposabljanje, ki temeljijo na športni znanosti, psihologiji in etiki.

Univerza Falmouth ponuja tehnične tečaje za tiste, ki jih zanimata pokrivanje turnirjev in razvoj videoiger. Naučili se boste, kako vzpostaviti profesionalne prenose v živo za pretakanje e-športnih vsebin v e-športnem studiu na kraju samem, in pridobili dostop tudi do univerzitetnega studia za razvoj iger. Predavanja na naštetih univerzah potekajo v angleščini.

Veliko izbire ponuja tudi nova univerza v celoti namenjena e-športu College of Esports, ki vpisuje ekonomske programe, programe za digitalne medije, menedžerje in trenerje, spletni marketing in upravljanje e-športnih dogodkov.

Naslovna slika: ELLA DON, Unsplash

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

Spremljajte nas na TikToku za zabavne in aktualne igričarske vsebine in z nami zgradite največjo slovensko gaming skupnost na Discordu!

  • Kopirano v odložišče